Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(251)
ebookpoint BIBLIO
(14)
Forma i typ
Książki
(248)
Poradniki i przewodniki
(218)
E-booki
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(12)
Proza
(7)
Audiobooki
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Druki ulotne
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(200)
wypożyczone
(43)
nieokreślona
(7)
Placówka
Wypożyczalnia - ul. Prusa 3
(224)
Pracownia - ul. Prusa 3
(26)
Autor
Kotarski Bartłomiej Marcin
(7)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Zasuwa Iwona
(5)
Adori Laura
(4)
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Bareła Malwina
(3)
Gubała Katarzyna
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Malina Dorota
(3)
Oliver Jamie (1975- )
(3)
Skarżyńska Katarzyna
(3)
Sobolewska Agnieszka
(3)
Witkowska Magda
(3)
Zaremba Marek
(3)
Bator Julita
(2)
Borowska Izabella
(2)
Britton Sarah
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Dusy Tanja
(2)
Dymek Marta
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa
(2)
Francuz Sabina
(2)
Gembacka Magdalena
(2)
Gwis Asia
(2)
Högström Justyna
(2)
Ingels Darin
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Kaczmarek Magdalena
(2)
Kielan Dominika
(2)
Lylo Igor
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Majcher Sylwia
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Pollan Michael (1955- )
(2)
Potter Jeff
(2)
Romanek Arkadiusz
(2)
Russak Grzegorz
(2)
Sobczak Maia
(2)
Sobolewski Bolesław
(2)
Staniewski Dariusz
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Tamimi Sami
(2)
Vormann Jürgen (1953- )
(2)
Wałkowicz Eryk
(2)
Wejchert Tadeusz
(2)
Wieszczeczyńska Ewa
(2)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Zarębska Agata
(2)
Ładocha Daria
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Żukowski Dariusz (1978- )
(2)
Abeler Evi
(1)
Adanson Aglaé (1775-1852)
(1)
Aldeguer Alexis
(1)
Amar-Constantini Delphine
(1)
Anderson Ed
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
AntoniszynTomasz
(1)
Arnot Robert Burns
(1)
Artusi Pellegrino (1820-1911)
(1)
Ascari Laura
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bellocq Juliette
(1)
Bem Kasia
(1)
Berner Rotraut Susanne
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Booth Michael
(1)
Borkowska Paulina
(1)
Borycza Jadwiga (1914-1988)
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Boutenko Sergei (1984- )
(1)
Bravo Fatima
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Broekere Hanna de
(1)
Brzegowy Maria
(1)
Brzozowska Maria (tłumaczka)
(1)
Brzychcy Ewa
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Cacciola Grazia
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carle-Sanders Theresa
(1)
Cavelius Andrea-Anna
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Cielenga-Wiaterek Magdalena
(1)
Clark Paddi
(1)
Cramm Dagmar von
(1)
Crocker Pat
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(91)
2010 - 2019
(174)
Okres powstania dzieła
2001-
(233)
1801-1900
(4)
1901-2000
(4)
1989-2000
(2)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(264)
Język
polski
(264)
nieznany (1 0)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(9)
6-8 lat
(6)
9-13 lat
(5)
0-5 lat
(3)
Chorzy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(35)
Literatura amerykańska
(5)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura indyjska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Literatura włoska
(1)
Literatura żydowska
(1)
Temat
Zdrowe żywienie
(32)
Potrawy jarskie
(20)
Zdrowe odżywianie
(18)
Kuchnia wegetariańska
(14)
Kuchnia regionalna
(13)
Potrawy dietetyczne
(13)
Kulinaria
(12)
Warzywa
(10)
Dieta bezglutenowa
(9)
Gotowanie
(9)
Kuchnia polska
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Kuchnia włoska
(9)
Kultura stołu
(9)
Dieta odchudzająca
(8)
Dietetyka
(8)
Weganizm
(8)
Dziedzictwo kulinarne
(7)
Kuchnia sezonowa
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Odżywianie
(7)
Turystyka kulinarna
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Kuchnia japońska
(6)
Potrawy dla dzieci
(6)
Życie codzienne
(6)
Żywność
(6)
Posiłki na wynos
(5)
Potrawy szybkie i łatwe
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Przyprawy
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Wegetarianizm
(5)
Blogerzy
(4)
Choroba Hashimoto
(4)
Dieta lecznicza
(4)
Ekologiczny styl życia
(4)
Kucharstwo
(4)
Makaron
(4)
Miłość
(4)
Pieczywo
(4)
Potrawy
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Restauracje
(4)
Śniadanie
(4)
Ajurweda
(3)
Chleb
(3)
Ciasta
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Koktajle
(3)
Kuchnia wielkopolska
(3)
Kuchnia żydowska
(3)
Kuchnie świata
(3)
Leczenie dietą
(3)
Nalewka (napój alkoholowy)
(3)
Potrawy jednogarnkowe
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Słodycze
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Zupy
(3)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Żywienie chorych
(3)
Borelioza
(2)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Desery
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dieta pudełkowa
(2)
Dzieci
(2)
Fermentacja
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Kasza
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia indyjska
(2)
Kuchnia śródziemnomorska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Mięso
(2)
Napoje
(2)
Odchudzanie
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Owoce
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Smoothies
(2)
Agroturystyka
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alcott, Louisa May (1832-1888)
(1)
Archeolodzy
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bioinżynieria
(1)
Bliźnięta
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Friends (serial filmowy)
(1)
Harry Potter
(1)
Little women
(1)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(12)
1601-1700
(7)
1801-1900
(7)
1901-2000
(7)
1701-1800
(6)
1501-1600
(5)
1401-1500
(4)
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1989-2000
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
101-200
(1)
1945-1989
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Warszawa (woj. mazowieckie)
(5)
Japonia
(3)
Polska
(3)
Włochy
(3)
Świat
(3)
Jerozolima (Izrael)
(2)
Mediolan (Włochy)
(2)
Pomorze Zachodnie
(2)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(2)
Szczecin (woj. zachodniopomorskie)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Bliski Wschód
(1)
Dania
(1)
Finlandia
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gmina Przygodzice (woj. wielkopolskie, pow. ostrowski)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Islandia
(1)
Litwa
(1)
Lubelszczyzna
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Ostrów Wielkopolski (woj. wielkopolskie ; okolice)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Powiat ostrowski (woj. wielkopolskie)
(1)
Powiat pleszewski (woj. wielkopolskie)
(1)
Powiat poznański (woj. wielkopolskie)
(1)
Poznań (woj. wielkopolskie ; okolice)
(1)
Rumunia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Skandynawia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Szkocja (Wielka Brytania)
(1)
Tokio (Japonia)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(134)
Publikacja bogato ilustrowana
(128)
Przepisy kulinarne
(93)
Poradnik
(79)
Opracowanie
(12)
Powieść obyczajowa
(5)
Przewodnik turystyczny
(5)
Relacja z podróży
(4)
Esej
(3)
Książki kucharskie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki
(2)
Autobiografia
(1)
Fantasy
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Manga
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Powieść
(1)
Przepisy kucharskie
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja
(1)
Reportaż
(1)
Reprint
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Szkic literacki
(1)
Słownik dialektologiczny
(1)
Słownik języka polskiego
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(242)
Medycyna i zdrowie
(31)
Historia
(18)
Podróże i turystyka
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Kultura i sztuka
(3)
Biologia
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Archeologia
(1)
Chemia
(1)
Dom i ogród
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Rozwój osobisty
(1)
265 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pracownia - ul. Prusa 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PRAC.KRAJOZN. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Prusa 3
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 187036 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Pracownia - ul. Prusa 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. PRAC.KRAJOZN. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Prusa 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 193288 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Prusa 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 187057 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia - ul. Prusa 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 179377 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Poradnik, dzięki któremu warzywa staną się głównym składnikiem na talerzu.

W tym niezrównanym i pięknie ilustrowanym poradniku autorka i prezenterka kulinarna, Alice Zaslavsky, przedstawia 50 ulubionych warzyw i ponad 150 przepisów odzwierciedlających tradycję i nowoczesność, tak jak przystało na dobre gotowanie. Pomysłowo zorganizowana według kolorów książka i wzbogacona wskazówkami ponad 50 najlepszych szefów kuchni na świecie, jak łączyć smaki, kupować, przechowywać i gotować warzywa oraz sprytnie sobie radzić w kuchni, pomoże zarówno początkującym, jak i zapalonym kucharzom zmienić pryzmę nudnych płodów rolnych w wyjątkowy posiłek.

Dla wegetarianina lub kogoś preferującego warzywa "Warzywa w roli głównej" to najbardziej ambitna i wyczerpująca publikacja na ten temat, a także wyśmienita odpowiedź na odwieczne pytanie: co dziś zjemy?

ATUTY TEJ KSIĄŻKI

- Prawie 500 stron, ilustrowanych fotografiami i grafikami, w tym ponad 150 innowacyjnych przepisów

- Wyjątkowa szata graficzna z kodowaniem kolorami, z przydatnym zestawieniem czasu i przetestowanych metod gotowania

- Wskazówki znamienitych szefów kuchni, takich jak Joan Roca, Matt Preston, Rick Stein, Massimo Bottura i Curtis Stone

- Autorka, która oczarowała publiczność programu MasterChef, propaguje nowoczesną kuchnię i prowadzi imprezy kulinarne na całym świecie

O KSIĄŻCE

To doskonały poradnik dla każdego, kto chce otworzyć swój umysł, serce i lodówkę na bogactwo chrupiących możliwości.

Szukaj według koloru, aby dowiedzieć się, jak obchodzić się z dowolnym warzywem kupionym na targu lub w sklepie i jak najlepiej je przyrządzić. Skorzystaj z fantastycznych przepisów, a także lekcji gotowania, technik, łączenia smaków i porad niektórych z najbardziej cenionych szefów kuchni z całego świata. Ponad 150 zaprezentowanych tu przepisów sprawi, że gotowanie na bazie warzyw stanie się przyjemnością, a nie obowiązkiem. Nie wszystkie dania są wegetariańskie, ale z łatwością mogą się takie stać.

O AUTORCE

Alice Zaslavsky to świeży głos na arenie kulinarnej, z godnymi pozazdroszczenia znajomościami w międzynarodowych (i lokalnych) kręgach szefów kuchni. Oferuje najbardziej wszechstronną i ambitną książkę na temat warzyw - ponadczasowy prezent dla każdego miłośnika jedzenia.

Alice Zaslavsky mieszka w Australii. Była nauczycielką w szkole średniej i ulubienicą publiczności programu MasterChef. Obecnie jest jurorką kulinarną, pisarką i propagatorką zdrowego stylu odżywania się. Wszystko, co robi i głosi, dotyczy warzyw. Stworzyła innowacyjny cyfrowy zestaw narzędzi Phenomenom dla nauczycieli i rodziców, w tym plany lekcji, webisody i podcasty Nomcast.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz. - [miejsce nieznane] : Wysoki Zamek : ebookpoint BIBLIO, 2021. - 157 s.
Forma i typ

C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Ostry / Angela Węcka ; czyta Karolina Sas. - [miejsce nieznane] : Editio Red : ebookpoint BIBLIO, 2021. - 216 s. ; 21 cm.
Czas trwania: 06:14:20

Przez żołądek do... łóżka. A może i do serca. Kto wie?

On, Artur Ostry, jest właścicielem sieci doskonałych restauracji, które słyną z dań podnoszących libido. W dzień występuje jako szef kuchni, nocą zmienia się w mężczyznę, którego nie sposób zapomnieć. Z pozoru jest człowiekiem w pełni zadowolonym z życia, jednak nosi w sobie bolesną tajemnicę.

Ona, Lena Kruk, dwudziestopięciolatka, zapalona cukierniczka amatorka, bez grosza przy duszy. Aby utrzymać się w Gdańsku, chwyta się każdego zajęcia, choćby było najbardziej podejrzane. Podejmuje się nawet pracy w klubie erotycznym.

Na swoje szczęście w tym raczej mało sympatycznym miejscu Lena poznaje Artura, a ten docenia jej pasję i talent do produkcji słodkości. Zaprasza dziewczynę do swojego programu stażowego. Tym samym Ostry daje szansę im obojgu: jej na karierę, sobie na zmianę, na którą chyba nie jest do końca gotowy.

Jak rozwinie się ta pełna namiętności i wyrafinowanych smaków znajomość?

Swój czytelniczy głód zaspokoisz, jeśli skosztujesz tej pikantnej książki!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Gotowanie dla geeków / Jeff Potter ; przeł. Arkadiusz Romanek. - Wyd. 2 - [miejsce nieznane] : Helion : ebookpoint BIBLIO, 2019. - 462 s. ; 22 cm.

Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!

Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!

W tej książce między innymi:

  • przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie
  • przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach
  • co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia
  • co wpływa na wrażenia smaku i zapachu
  • karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne

Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Nie samym kodem informatyk żyje!

Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora… i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w programie włącza w Tobie automatyczny mechanizm rozwiązywania pasjonującej zagadki, a w kuchni kończy się poważną awarią skutkującą zamówieniem pizzy - pora spojrzeć na gotowanie jak na nowy, pasjonujący algorytm. Wbrew pozorom tutaj także ciąg jasno zdefiniowanych czynności daje oczekiwany wynik, a nauka gotowania podobnie jak zgłębianie linijek kodu nierozerwalnie łączy się z dociekliwością, zadawaniem pytań i znajdowaniem źródeł informacji. Chyba coś o tym wiesz, prawda?

Trzymasz w rękach coś więcej niż zwykłą książkę kucharską. Oto pierwsza publikacja dla informatyków, która zamiast zagonić Cię do klawiatury, wypędzi Cię zza niej i zainspiruje do smakowitych kulinarnych eksperymentów! Otrzymasz przy tym solidną porcję sycącej umysł i żołądek wiedzy, m.in. na temat niezbędnych w kuchni narzędzi, składników, czasu i temperatury gotowania poszczególnych produktów czy fizjologii smaku i zapachu. Autor i pasjonat sztuki kulinarnej, Jeff Potter, udzieli Ci mnóstwa praktycznych wskazówek i zasypie świetnymi przepisami o różnym stopniu trudności — od tych słodkich i dziecinnie prostych po niezwykle wyrafinowane. Na kartach książki znajdziesz także mnóstwo podsycających Twoją kreatywność wywiadów oraz rozmów z naukowcami, technologami żywienia, mistrzami kulinarnymi i autorami kuchennych blogów. Wszystko po to, aby szybko i przyjemnie przybliżyć Cię do realizacji ambitnego zadania, przygotowania smacznego i zdrowego posiłku!




A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!
Książkę Gotowanie dla geeków poleca Kuchnia +!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

E-book – "Sztuka kulinarna państw Unii Europejskiej" Wydanie I. Seria: książki kucharskie.

„To właśnie podróże do różnych krajów świata stały się inspiracją do napisania tej książki. Bo przecież nie można poznać kultury danego narodu, nie znajac jego sztuki kulinarnej kształtowanej na przestrzeni stuleci. Niezmiernie ważne jest poszukiwanie i poznawanie tradycyjnych potraw, które są podstawą kuchni narodowych. Mogą nam one powiedzieć wiele o ludziach, którzy spożywają je obecnie, a także o tych, którzy przyrządzali je od wieków. Te tradycyjne potrawy stanowią symbol danego państwa i są jego znakiem rozpoznawczym, toteż nie wolno nam o nich zapominać i należy je kultywować”.
Maria Szustakowska-Chojnacka jest również Autorką książek: „Nasze zdrowie a składniki odżywcze” i „100 roślin w Twojej kuchni”.


Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Sami przekonajcie się, że dieta bezglutenowa naprawdę może być smaczna; chleb wcale nie musi smakować jak wata, a bułki nie muszą być twarde jak kamienie. To idealna publikacja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową, oraz dla ich bliskich. Chorująca na celiakię Autorka prezentuje proste przepisy na pyszne posiłki bezglutenowe.

„Bezglutenowe wariacje kulinarne” powstały na bazie wpisów i przepisów z bloga, którego Autorka prowadzi od wielu lat, dzieląc się na jego stronach swoimi doświadczeniami i kulinarnymi eksperymentami. Wszystkie zamieszczone w ebooku przepisy zostały przetestowane przez Autorkę oraz jej córkę.

Agnieszka Zając o sobie: „Na co dzień zajmuję się opieką nad moją córeczką Mają, a w wolnych chwilach gotuję i piekę. Jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej”.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Wystarczy 15 minut w kuchni, żeby zjeść zdrowy i zbilansowany posiłek wegański.

W książce Wege w kwadrans udowadniam, że dania wegańskie mogą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znalazło się tutaj 125 zdrowych przepisów na potrawy, które można wykonać w kwadrans lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy. Na własnej rodzinie przetestowałam, że każdy jest w stanie te dania przygotować. Co najważniejsze, przepisy są opracowane tak, że nie trzeba do nich używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender - i jesteśmy najedzeni!

Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu się wydaje, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.

Na polskim rynku nie było dotychczas książki o diecie wegańskiej, która tłumaczyłaby, jak szybko, zdrowo i dobrze zjeść. Mam nadzieję, że każdego dnia znajdziecie kwadrans na zdrowe gotowanie.


Jedzenie wegańskie ma milion możliwości – i każda z nich jest pyszna! Włączam do mojej kuchni świetny przepis na smalec z fasoli i śliwek, który znalazłam w tej książce. I lecę piec brownie z czarnej fasoli i batatów, smacznego!

Beata Pawlikowska, podróżniczka, autorka książek

Uwielbiam zdrowe i smaczne, kilku składnikowe posiłki, które przygotowuje się szybko i łatwo. Z książką mojej roślinnej mistrzyni - Kasi Gubały, można się tego nauczyć z łatwością! Dlatego polecam tę książkę z całego serca!

Alicja Janosz, piosenkarka, zwyciężczyni pierwszej edycji programu „Idol”

Książka „Wege w kwadrans” to doskonałe zestawienie podstawowych, najprostszych, szybkich, zdrowych i oczywiście smacznych przepisów które wykona nawet największy antytalent kulinarny. Przepisy uczą fantazji w kuchni i doboru takich składników i przypraw, jakie akurat mamy pod ręka i na które mamy ochotę. Takiej książki brakowało i dzięki Kasi już jest. Polecam!

Hanna Stolińska-Fedorowicz, dietetyk kliniczny

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Jaka pyszna dieta!

  • innowacyjny przepis na zakwas
  • chleb bez grama drożdży
  • jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia
  • nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek
  • przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki
  • zupełnie nową oprawę graficzną

Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!

Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji.

W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!



Śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem
Jajka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (z zegarkiem w ręku!). Ugotowane jajka wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną, bieżącą wodą. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ułóż na liściach rukoli i plastrach awokado. Połówki jajek posyp komosą ryżową, prażonym słonecznikiem, solą i zatarem, skrop oliwą.
Dobra rada:
Uwaga — ja kupuję jajka w rozmiarze L. Jeżeli będziesz używać mniejszych jajek, możesz skończyć gotowanie o 1 minutę wcześniej.
Składniki (2 porcje):
• 2 duże jajka z lodówki
• 2 garści świeżej rukoli
• 4 łyżki ugotowanej quinoi (komosy ryżowej)
• 4 łyżki podprażonego słonecznika
• szczypta soli
• 1 łyżeczka zataru
• oliwa
• awokado



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!


Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglądając się na dietetyczne tabele. Nigdy nie poświęca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest pełny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiący. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepięknych fotografii, które działają jak najlepsza zachęta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiałam przyrządzić chowder we własnej kuchni!

Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK


Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.

Małgosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka „Gazety Wyborczej”


Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.

Eliza Mórawska, whiteplate.com


Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.

Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a


Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!

Agata Wojda, Szef Kuchni


Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.

Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef


Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym, gotując dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiędzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. Każdą wolną chwilę poświęca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjęciach.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej / Katarzyna Gubała. - Wyd. 2 rozszerzone - [miejsce nieznane] : Septem : ebookpoint BIBLIO, 2019. - 280 s. ; 24 cm.
Forma i typ

Wydanie II rozszerzone o rozdziały poświęcone diecie wege w ciąży!

Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku. Daj się przekonać.

Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender — i jesteś najedzony!

Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.

Wege w kwadrans to aż 125 zdrowych przepisów, które można wykonać w 15 minut lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy.

Napisałam od serca, ugotowałam z pasją. Mam nadzieję, że każdego dnia znajdziesz kwadrans na zdrowe gotowanie.

Katarzyna Gubała

Jedzenie wegańskie ma milion możliwości – i każda z nich jest pyszna! Włączam do mojej kuchni świetny przepis na smalec z fasoli i śliwek, który znalazłam w tej książce. I lecę piec brownie z czarnej fasoli i batatów. Smacznego!

Beata Pawlikowska, podróżniczka, autorka książek

Uwielbiam zdrowe i smaczne, kilkuskładnikowe posiłki, które przygotowuje się szybko i łatwo. Z książką mojej roślinnej mistrzyni – Kasi Gubały – można się tego nauczyć z łatwością! Dlatego polecam tę książkę z całego serca!

Alicja Janosz, piosenkarka, zwyciężczyni 1. edycji programu „Idol”

Książka Wege w kwadrans to doskonałe zestawienie przepisów na podstawowe, najprostsze, szybkie, zdrowe i oczywiście smaczne dania, które wykona nawet największy antytalent kulinarny. Przepisy uczą fantazji w kuchni i doboru takich składników i przypraw, jakie akurat mamy pod ręką i na które mamy ochotę. Takiej książki brakowało i dzięki Kasi już jest. Polecam!

Hanna Stolińska-Fedorowicz, dietetyk kliniczny

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Wege energia / Katarzyna Gubała. - [miejsce nieznane] : Septem : ebookpoint BIBLIO, 2019. - 272 s. ; 24 cm.
Forma i typ

Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.

Będzie smacznie, szybko i zdrowo.

Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.

Katarzyna Gubała


„Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę."

Robert Makłowicz

Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek „Wege w kwadrans” i „Warzywa górą!” nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych.

Alicja Janosz, piosenkarka

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

E-book – "Kuchnia alergików". Seria zdrowie. Zdrowe diety

Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?

To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.

Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

E-book "Współczesna kuchnia chińska"
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej